Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију


Главни преговарач Црне Горе са Европском унијом

КЕИ

Александар Дрљевић, дипломирани инжењер Пољопривредног факултета, своју каријеру започео је у сектору прехрамбене технологије, у компанији Житопромет А.Д. Спуж у сектору за контролу квалитета и увођење ИСО стандарда. Након тога, наставља рад у цивилном сектору, као активиста и директор невладине организације “Зелени Црне Горе”, која је спроводила бројне пројекте и активности у циљу очувања Црне Горе као еколошке државе и унапређења одрживог развоја.

Посједује завидно искуство у управљању међународним пројектима и сарадњи са донаторском заједницом. Усавршавао се из области заштите животне средине, дипломатских односа, одрживог развоја у Сједињеним Америчким Државама, Француској, Италији и Народној Републици Кини. До преузимања дужности главног преговарача Црне Горе са ЕУ, био је генерални директор Генералног директората за ЕУ и регионалну сарадњу у Министарству вањских послова. Прије тога, био је на дипломатској мисију у Риму задужен за Италију, Малту и Сан Марино, али и за агенције УН система са сједиштем у Риму (Агенција УН за храну и пољопривреду (ФАО), Свјетски програм хране (WФП) и Међународни фонд за пољопривредни развој (ИФАД).

У периоду након обнове независности био је и помоћник секретара за европске интеграције задужен за донаторску подршку, као и помоћник министра вањских послова и европских интеграција за Инструмент претприступне подршке - ИПА. Има богато искуство у свим сферама рада, како у бизнис сектору, тако и у владином и невладином сектору, дипломатско, али и искуство у интеграционом процесу, као и у дијелу који се тиче ИПА фондова. Говори енглески, француски и италијански језик.