Мања слова Већа слова РСС
КЕИКЕИ

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

Канцеларија за европске интеграције

Канцеларија за европске интеграције формирана је при Кабинету предсједника Владе Црне Горе, у циљу повећања степена посвећености и координације свих учесника преговарачког процеса. За главног преговарача Црне Горе са Европском унијом именован је Александар Дрљевић.

У Канцеларији за европске интеграције се врше послови који се односе на управљање и координацију Процеса стабилизације и придруживања и приступања Црне Горе Европској унији, кроз координирање и праћење рада заједничких тијела основаних Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европске уније и њихових држава чланица са једне стране и Црне Горе са друге стране, као и кроз формирање и учешће у раду тијела за координацију процеса преговора о приступању, учешће на састанцима међувладиних конференција о приступању Црне Горе Европској унији и припрему стратегијских докумената у вези с процесом европске интеграције.

У области приступања Европској унији, Канцеларија координира активности које се односе и на сарадњу министарстава, државних органа и институција Црне Горе с институцијама, органима и тијелима Европске уније, њеним државама чланицама, државама кандидатима и потенцијалним кандидатима у процесу придруживања и приступања Европској унији, као и на координацију, припрему и учешће у иницијативама Европске уније у оквиру политике проширења. Такође, обавља координацију усклађивања домаћих прописа с правном тековином Европске уније, као и потврђивање обрасца, изјаве и табеле усклађености прописа с прописима Европске уније.

У надлежности Канцеларије су и послови који се односе на координацију превођења, припреме и развоја црногорске верзије правне тековине Европске уније и стручне и правне редактуре и лектуре преведених прописа правне тековине Европске уније; управљање базама за подршку процеса превођења, сарадњу с институцијама, органима и тијелима Европске уније на подручју превођења, као и с министарствима, државним органима и институцијама у Црној Гори на подручју превођења.

Значајан дјелокруг рада Канцеларије се односи на координацију процеса програмирања, надгледања, оцјењивања и извјештавања о националним и регионалним програмима и пројектима финансираним из средстава бесповратне подршке Европске уније; координацију активности за припрему и учешће Црне Горе у програмима прекограничне и транснационалне сарадње и спровођење пројеката техничке подршке ЕУ.