Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

Интервјуи

09.07.2020.

Мрдак: Црна Гора закључила важну фазу преговарачког процеса

Мрдак: Црна Гора закључила важну фазу преговарачког процеса Отварањем последњег неотвореног поглавља 8 које уређује област конкуренције Црна Гора је закључила изузетно успјешну и важну фазу преговарачког процеса, казао је за Нову М замјеник главног преговарача Марко Мрдак. Он сматра и да је Црна Гора спремна да 2025-е постане чланица уније уколико сви буду предано радили.

07.07.2020.

Александар Дрљевић за Вијести: Нема бојазни од клаузуле баланса

Александар Дрљевић за Вијести: Нема бојазни од клаузуле баланса

У осам година преговора је стало доста активности и напретка, број привремено затворених поглавља можда није импресиван, али није ни занемарљив, каже главни преговарач са ЕУ Вјерује да ће сви одговорни актери, у години која је по свим параметрима веома изазовна, успоставити политички дијалог и водити га тамо гдје му је и мјесто. Црна Гора биљежи континуирани напредак у реформи законодавства и изградњи институција и држава је која је, са тренутним преговарачким статусом, најозбиљнији кандидат за чланство, тако да бојазни од активирања клаузуле баланса нема, оцијенио је главни преговарач са ЕУ Александар Дрљевић.

06.07.2020.

Политика проширења неће бити занемарена

Политика проширења неће бити занемарена

Политика проширења, усљед изазова широких размјера какав је пандемија коронавируса, неће бити главна тема предстојећег полугодишта, али то питање неће остати занемарено на агенди приоритета предсједавања Њемачке Савјетом Европске уније (ЕУ), казао је главни преговарач Александар Дрљевић. Он је навео да је Влада Њемачке на сједници одржаној 24. јуна ове године усвојила Програм предсједавања Њемачке Савјетом ЕУ, у којем је истакнута посебна одговорност Уније за земље Западног Балкана (ЗБ).

01.07.2020.

Дрљевић: Политика проширења ЕУ на Западни Балкан је итекако жива

Дрљевић: Политика проширења ЕУ на Западни Балкан је итекако жива

Црна Гора и званично је почела реализацију поглавља 8 у оквиру преговора с Европском унијом. У Бриселу је међувладину конференцију отворио шеф мисије ове земље при Европској унији.

23.06.2020.

Мрдак: Прихватањем нове методологије доприносимо развоју нашег друштва

Мрдак: Прихватањем нове методологије доприносимо развоју нашег друштва

Нова методологија сама по себи не може нити успорити нити убрзати процес приступања Европској унији, али пружа чврсту платформу која може бити веома подстицајна за интензивирање реформских процеса и богаћење комуникације са институцијама и земљама чланицама ЕУ. Када је ријеч о Црној Гори, у техничком смислу нова методологија не уводи значајну промјену у односу на досадашњи ток преговарачког процеса, али у политичком представља одраз спремности да, у интензивнијем дијалогу с државама чланицама ЕУ ефектније развијамо свој систем и друштво током самог процеса приступања ЕУ.

19.06.2020.

Остојић у емисији „Европа“: Институције обухваћене поглављем 24 да одрже позитиван тренд

Остојић у емисији „Европа“: Институције обухваћене поглављем 24 да одрже позитиван тренд

Препоруке из Нон папера послужиће као добар орјентир у дефинисању приоритета за наредни период, оцијенила је шефица Радне групе за поглавље 24, Тања Остојић, наводећи да вјерује да ће институције обухваћене тим поглављем препознати своју улогу и одржати позитиван тренд и континуитет код добрих резултата, а тамо гдје је потребно, правовремено уложити и додатне напоре.

18.05.2020.

Из ЕК су указивали што је корисније за Црну Гору

Из ЕК су указивали што је корисније за Црну Гору

Прихватање нове методологије не подразумијева било какве измјене постојећих преговарачких докумената, већ само истиче спремност Црне Горе да, као будућа чланица ЕУ, интензивније ради на вањско-политичком приоритету заједно с државама чланицама ЕУ. То је у разговору за Побједу казао главни преговарач са ЕУ Александар Дрљевић. Црна Гора, напомиње Дрљевић, није стављена у ситуацију да се одлучи између двије различите методологије, већ нам је дата могућност да постојећи оквир додатно оснажимо.

15.05.2020.

Црна Гора прихватила нову методологију, добра платформа за интензивирање реформи

Црна Гора прихватила нову методологију, добра платформа за интензивирање реформи

Влада Црне Горе прихватила је предложену методологију процеса приступања Европској унији, која ће послужити као добра платформа за интензивирање реформских процеса, поручио је замјеник главног преговарача Марко Мрдак. Влада је у четвртак усвојила информацију о новој методологији приступања ЕУ и одлучила да Црна Гора прихвати нови модел преговарања.

10.05.2020.

Дрљевић: ЦГ од ЕУ 110 милиона еура

Дрљевић: ЦГ од ЕУ 110 милиона еура

Главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић поручио је како је ЕУ пронашла адекватан одговор за излазак из економске и свеукупне кризе коју је изазвала пандемија коронавируса. ЕУ, како додаје, није заборавила Западни Балкан, док Црна Гора у скорије вријеме може да рачуна на 110 милиона еура помоћи. "Не само кроз финансијску помоћ коју је опредијелила, већ порукама охрабрења и солидарности да једино заједничким дјеловањем можемо да нађемо одговор и на овај изазов", оцијенио је Дрљевић гостујући у Дневнику ТВЦГ.

01.05.2020.

Дрљевић: Обавезе из преговарачког процеса не трпе, очекујемо отварање поглавља 8

Дрљевић: Обавезе из преговарачког процеса не трпе, очекујемо отварање поглавља 8

Динамика спровођења обавеза из преговарачког процеса не трпи, упркос рестриктивним мјерама у организацији рада у Црној Гори и државама чланицама Европске уније, казао је главни преговарач Александар Дрљевић, поручивши да се нада да ће позитиван однос Брисела према политици проширења бити потврђен отварањем поглавља 8 – Конкуренција.