Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

>

Добра динамика испуњавања обавеза из Програма приступања ЕУ

Добра динамика испуњавања обавеза из Програма приступања ЕУ
Датум објаве: 18.07.2019 16:34 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Црна Гора је, током прве половине године, од 134 обавезе планиране Програмом приступања државе Европској унији, испунила 95, односно више од 70 одсто, док ће очекивана реализација завршених прописа у наредних пар седмица значајно повећати укупан степен реализације обавеза, саопштио је замјеник главног преговарача, Марко Мрдак.

Влада је на данашњој сједници усвојила Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији 2019 – 2020, за прву половину 2019.

„Од 134 планиране обавезе, испуњено је 95 (71%), од 84 планирана закона и подзаконска акта реализовано је 52 (62%), док је од 50 планираних стратегијских докумената, испуњено је 43 (86%)“, истакао је Мрдак.

На сједници је усвојена и Информација о смјерницама Колегијума за преговоре за даље функционисање преговарачке структуре, које су дефинисане на 22. сједници Колегијума, с циљем интензивирања динамике преговарачког процеса и постизања што бољих резултата у наставку процеса приступања ЕУ.

Осим договора да се састанци Преговарачке групе, Савјета за владавину права и Колегијума за преговоре одржавају једном мјесечно, као и да се састанци свих радних група одрже до 15. јула, договорено је, како је подсјетио Мрдак, да се у наредном периоду организују периодични састанци ресорних министара с невладиним организацијама које су чланови радних група.

"На овај начин, не желимо само формално унаприједити систем сарадње са организацијама цивилног друштва већ суштински наћи модалитет за унапређење свих јавних поилитика и коришћење свих знања у нашем друштву. На овај начин Влада, можемо рећи да је Влада дефинисала до сада, најинтензивнији и најдинамичнији план рада у наредном периоду, фокусирајући се на све своје експертске капацитете и консултујући политички ниво" , истакао је Мрдак.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ