Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

>

Истраживање јавног мњења о европским интеграцијама - Двије трећине грађана подржава улазак Црне Горе у Европску унију

Истраживање јавног мњења о европским интеграцијама - Двије трећине грађана подржава улазак Црне Горе у Европску унију
Датум објаве: 05.02.2020 15:37 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Двије трећине грађана (66,4%) подржава приступање Црне Горе Европској унији, показало је истраживање јавног мњења „Ставови грађана о европским интеграцијама и процесу приступања Црне Горе чланству у ЕУ“ које је спроведено у децембру прошле године.

Главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић оцијенио је да је овај податак снажан мотивациони фактор за даљи рад, јер показује да су све активности усмјерене на информисање јавности о овом процесу имале добар одјек у јавности.

КЕИ

“Истраживање је показало да наши грађани заиста имају јасну перспективу и подржавају оно што радимо, али и да разумију да држава напредује према ЕУ у складу са околностима које често не зависи од нас самих, о чему свједочи и наше ишчекивање отварања посљедњег преговарачког поглавља”, казао је Дрљевић на представљању резултата.

Он је додао да вјерује да ће се ове године окончати и та фаза у преговорима, како би процес затварања поглавља заузео централно мјесто, што ће значити да је Црна Гора смо све ближа, не пуком чланству ЕУ, већ ономе што оно суштински нуди њеним грађанима.

Резултати су показали да је подршка грађана Црне Горе Европској унији стабилна, односно, да се није значајно промијенила у односу на 2018. годину, када је износила 65,9%. Према новом истраживању, 26,7% испитаника не подржава приступање, док 7% нема став.

„Разлози због којих људи подржавају улазак у ЕУ су бољи квалитет живота, стабилност, боља будућност, запошљавање. Они који су против углавном те разлоге виде у неким интерним факторима: зато што нама неће бити боље или зато што то није наш интерес, већ интерес политичара. То су фактори који нису везани за ЕУ. А када су у питању фактори везани за ЕУ, 14% се боји да ћемо изгубити независност, 6% имају проблем са кризом у Унији, док 4% се противи уласку због проблема са избјегличком кризом“, казала је Оливера Комар из агенције „Де Фацто Цонсултанцy“ која је за потребе Делегације Европске уније у Црној Гори радила истраживање.

Уколико би се одржао референдум о уласку Црне Горе у Европску унију, чак 82,5% грађана би изашло на гласање. Од њих, три четвртине (76,2%) би гласало за, док би тек петина (20%) била против.

КЕИ

Амбасадор ЕУ у Црној Гори Аиво Орав оцијенио је да су у питању велике бројке, које указују како грађани континуирано вјерују да ће чланство у Европској унији побољшати услове живота и обезбиједити стабилност.

„То значи да велика већина гласача подржава улазак Црне Горе у ЕУ. То је снажна порука црногорским лидерима. Ми у ЕУ рјешавамо наше проблеме и разлике дијалогом. А политички дијалог је веома потребан Црној Гори данас. Прије свега због ње саме, али и због процеса европских интеграција“, поручио је Орав.

Да се Црна Гора креће према ЕУ оном брзином којом околности то допуштају, сматра 27% грађана. Нешто мање – 19,1% вјерује да се на том путу креће веома брзо. Оптимистична очекивања јавности потврђује податак да више од половине (53,3%) очекује да ће Црна Гора постати чланица до 2025. године.

„Ове године им нисмо дали понуђене одговоре, када смо их питали када ће Црна Гора ући у ЕУ. Хтјели смо да видимо шта ће људи сами рећи и добили смо врло занимљив одговор - сваки други грађанин мисли да ће то да се десити у року од 5 година“, казала је Комар.

КЕИ

Најважнији утицај на будући напредак Црне Горе ка ЕУ, према мишљењу јавности, имају владавина права, борба против корупције и организованог криминала, безбједност и рјешавање билатералних питања са сусједним државама, показало је истраживање. У складу са тим, највећи број – трећина испитаника, као главне препреке на путу Црне Горе ка Европској унији види управо криминал и корупцију.

Истраживање је потврдило да црногорски грађани виде Европску унију као најважнијег партнера у економији, спољној политици и будућности. Тако сматра од 44-50% испитаника. Резултати су показали да су грађани релативно добро информисани када је ријеч о улагањима Европске уније у Црну Гору. Више од трећине зна да је Европска унија највећи донатор у нашој држави.

Истраживање је спроведено на репрезентативном узорку од 1 014 испитаника, са потенцијалном статистичком грешком од плус или минус 3,1% за појаве измјерене на 50%.

ЕУ ИНФО ЦЕНТАР ПОДГОРИЦА
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ